Üres vagy berendezett lakás?  Melyik is legyen? Sokaknak nagy dilemma.

Segítek eldönteni, hogy hogyan add el, vagy add ki az ingatlanod!

Arra gondoltam, hogy egy konkrét lakáson mutatom meg, hogy pontosan mit miért csináltam, de általánosságban is szeretném pár gondolatomat megosztani. Először is gondold végig mi az, ami egy üres, teljesen felújított lakásban nincsen. Mondom is a választ, ezek a bútorok, kiegészítők és a dekoráció.

Csak ennyi, semmi több. Persze ez a „csak ennyi semmi több” az egyik legfontosabb része szerintem az eladásnak vagy kiadásnak.

Nézzük meg részletesen,egy konkrét példán keresztül, hogy mi az ami az üres lakásban nincs meg és a berendezettben és bestylingoltban pedig megvan!

Ezt a 6. kerületi lakást, a tulajdonosok felújították, átalakították a saját ízlésükre és üresen árulták.  A hirdetés felrakása után alig érdeklődtek iránta, vagyis állt benne a befektető pénze.

 Vegyük végig a helyiségekben mit változtattam meg és miért.

Az egész lakás szürke-fehér színű, a konyhaszekrény és a munkapult kivételével, ezt a szürke színt próbáltam oldani ahol csak lehetett, először az étkezőben.

etkezo_1.jpg

Az első benyomás nagyon fontos. A lakásba belépve a felső kép fogadott. Nem volt kérdés, hogy az étkezőt úgy kell megmutatni, hogy jól lehessen látni, hogy ott 4 ember kényelmesen le tud ülni enni. A meglévő mennyezeti lámpa is cserére szorul, és természetesen a hideg szürke egyszínű falat egy meleg bézs tapéta váltotta fel. A hűtő helyét sem kell kiemelni szürke színnel. Nem kell hangsúlyozni egy falszakaszt, amit utána egy nagy hűtő eltakar, eladásnál pedig csak felhívjuk rá fölöslegesen a figyelmet. A többi fal törtfehér színéhez igazítottuk, hogy szépen belesimuljon a térbe. Így lehetett látni, hogy az étkező mekkora helyet foglal, illetve, hogy milyen sok tér maradt még az előszobában, az étkezőn kívül.

nappali_etkezo.jpg

A fotózásnál nagyon fontosak a térkapcsolatok. Ezen a képen az étkező mellett már bepillanthatunk a nappaliba is, ami szintén nagy átalakuláson ment át. A belépő kép az első benyomás erőteljes része, hisz látszik a bejárati ajtóból. A térkapcsolatok megmutatása azért nagyon fontos egy eladásnál, mert berendezve ugyanaz a tér sokkal nagyobbnak hat, pedig nem az.

nappali_2.jpg

A nappaliban első dolgom volt a szürke falat lecserélni egy szép tapétára. Mivel ez a szín a konyhában és a fürdőszobában is megvolt, egy csodás világosszürke tapétát választottam. Természetesen a lámpának is mennie kellett. Egy ilyen nagy térben egy olyan pici, jellegtelen lámpa sehogy sem mutatott. Szívem szerint egy még nagyobb lámpát is elbírt volna ez hatalmas tér, de a költséghatékonyság miatt, ami egy Home Stagingnél nagyon fontos szempont, ez nem volt lehetséges. A berendezett nappaliban nagyon jól látszik, hogy egy nagy kanapé, dohányzóasztal, lerakó asztalok mekkora helyet foglalnak és még egy nagy tér marad szabadon. Vagyis hatalmas szobáról beszélünk.

Az ablakokra felkerültek a függönyök. Nem kérdés, hogy a textilek nagyon barátságossá és hangulatossá teszik a tereket. Az alsó képen ebből a szemszögből is kitűnik, milyen gyönyörű, impozáns szobáról van szó

nappali_1.jpg

A térkapcsolatoknál látszik a kis WC ajtaja, a konyha egy része és a fürdőszoba is. Egy jó, méretarányos alaprajzzal máris el tudja képzelni a vevő, mi, hol található.

6ker_konyha_2.jpg

Az új étkező-konyha egy szépen megterített asztallal, és a bejárat sokkal hívogatóbb. Jó érzés elképzelni, hogy itt reggelizel a családoddal.

6ker_konyha_1.jpg

A konyhába bekerült egy sütő és egy mikró. Sajnos a mosogatógépre (amit én szerettem volna) a tulajdonos nem költött. De itt egy profi fotó csodákat művelt.

6ker_furi_1.jpg

A fürdőszoba egy pici feelinget kapott csak. Pár törülköző, virág, a lakás színeivel megegyezően. Egy csodás profi fotóval lehet láttatni, hogy fentről természetes fény árad be a hatalmas duplamosdós, sarokkádas + 1 WC-s fürdőszobába. A kis ablak csak mesterséget fényt ad. Szerintem ez az ablak a mű fénnyel csak felesleges pénzkidobás volt, hisz jut be természetes fény is, nem kevés.

eloter_1.jpg

A kétszintes lakás felső szintjére felérve egy teljesen jellegtelen tér fogadott. Ide ugyanaz a meleg bézs tapéta került mint az étkezőbe. Mivel ez egy elég kihasználatlan rész, arra gondoltam, hogy egy dolgozó sarkot csinálok belőle, egy pici előtérrel.

eloter_2.jpg

Itt jobban látszik, hogy bőven befért még egy íróasztal is, egy újabb székkel. Előtte egy kihasználatlan területet láttunk csak, mikor felértünk az emeletre.

haloszoba_3.jpg

Megérkeztünk a hálószobába, aminek egy saját kis terasza és egy pici öltöző szobája is van. Itt is sokkal nagyobbnak tűnik a tér berendezve mint üresen. Látszik, hogy a kétszemélyes, nagy franciaágy mellett bőven marad hely.

haloszoba_2.jpg

Itt a terasz mellett bepillanthatunk az öltöző szobába, ahova egy íróasztal méretű fésülködő asztalkát raktam. Mivel nagy az ablak, ha valaki mégsem gardróbnak, hanem dolgozónak szeretné használni, simán megteheti.

6ker_oltozo2jpg.jpg

Ami fontos, látható, hogy egy asztal székkel mekkora helyet foglal el. Így akár dolgozószoba is lehet, ha valaki mégis azt szeretne belőle varázsolni magának.

haloszoba.jpg

Ebből a szemszögből a hálószoba semmit sem mutatott magából. Természetesen a szürke falnak itt is mennie kellett, és jöhetett helyette a jól bevált, nappaliban is használt tapéta.

Fontos volt számomra, hogy a lakásnak egységes hangulatot adjak, a felhasznált burkolatokból indultam ki, ezek már adottak voltak; a szürke cementlap a fürdőszobában és a konyhában.

terasz.jpg

A végére maradt a terasz. Egy csodás kis zöld oázis a belváros szívében. Világos, és bár egy belső udvarra néz, de mégis ki lehet ülni a szabadba. Amikor az egyik alkalommal ott voltam berendezni a lakást, valaki épp zongorán játszott. Csodás volt. Egy szuper cuki, hangulatos tér a 6. kerületben. Szerintem nem sok lakás rendelkezik hasonlóval. Vétek nem megmutatni, és csak a felső képre hagyatkozni.

Szóval számomra nem kérdés, hogy egy berendezett lakás hangulatot áraszt, bele lehet szeretni, látni lehet, hogy egy adott térben mekkora helyet foglalnak el a bútorok, hogy pontosan melyik helységnek mi a pontos funkciója.

Hogy ez miért fontos? Mert az emberek nagyon nagy többsége nem látja a terekben rejlő lehetőségeket, el sem tudja képzelni, hogy befér-e a saját kanapéja, asztala, vagy sem. Ő csak egy üres szobát lát, és egy nagy kérdőjelet a fejében, hogy “ok, mondjuk 5 méter x 5 méter, de ez most mit is jelent?” A bútorok nélkül nem tudja eldönteni.

A másik nagyon fontos eleme a felkészített, bebútorozott lakásnak, az pedig nem más mint a hangulat. A feeling az, ami az egyik legnagyobb vonzereje a felkészített lakásoknak.

Ezért a kiegészítőket, a dekorációt, magát stylingot egyszerűen nem lehet kihagyni a képből, mert a bútorok nagyon fontosak, de önmagukban ugyan úgy semmit semmit sem érnek, mint egy felújított lakás.

Szerintetek melyik verzió a hatásosabb? Te melyiket lakást mennél ki megnézni élőben, és vennéd meg vagy vennéd ki?

Ha már pénzt és energiát áldoztál arra, hogy felújítsd az ingatlanod, akkor a koronát, amivel milliókat kereshetsz, vagy amivel jóval a piaci ár felett tudod kiadni, egyszerűen ne hagyd ki!

Keress bátran! 

Lépj kapcsolatban velem!

Fotó: Jurassza Zsófia